sreda, 10. junij 2015

Alergija in Alergen

vir: imdb.com
Film Bog ni mrtev (God's Not Dead, 2014) so ustvarjalci posvetili vsem študentom, ki so se v zadnjih letih tudi po pravdni poti uprli zapostavljanju verskega prepričanja na nekaterih ameriških univerzah. Jedro zgodbe je soočenje profesorja filozofije Radissona in bruca Josha. Profesor pri prvi uri predavanj od študentov zahteva, da na list papirja napišejo »Bog je mrtev« in se pod to izjavo podpišejo. To storijo vsi, le Josh ne. Profesor izzove Josha, da v naslednjih treh predavanjih (v dvajsetih minutah na vsakem) izza katedra dokaže, da Bog obstaja.

Dokler Josh vztraja v razumskem argumentiranju v prid božjega obstoja, ne naredi velikih korakov. Ko končno na zadnjem predavanju preide v močno osebno konfrontacijo s profesorjem Radissonom in slednjega prisili, da prizna svojo alergijo na Boga, celo sovraštvo do njega, zmaga. Študentje v avli podprejo Josha in složno razglasijo, da Bog ni mrtev.

Ljudje ne moremo biti alergični na nekaj, kar ne obstaja. Ne moremo biti alergični, recimo, na cvetni prah hrastove hruške ali na smrad petglavega zmaja ali na izpušne pline vesoljskih plovil iz Andromede. Zakaj so potem mnogi ateisti lahko alergični na Boga, če ga po njihovem sploh ni? Zakaj včasih popolnoma izgubijo živce zaradi nečesa, kar ima po njihovi teoriji manj teže kot oslovska senca? 

Belgijski psihoanalitik Antoine Vergote, sicer Lacanov učenec, je l. 1983 izdal knjigo Religija, vera, nevera. Psihološka študija. Vergote vidi tri psihološke tipe nevere: nevera razočaranih (déception), nevera razdraženih (ressentiment), nevera brezbrižnih (indifférence). Mi, ki v XXI. stoletju oznanjamo Boga, vemo: najbolj trd oreh je brezbrižnost. Razočaranje in razdraženost zaradi Boga sta za oznanjevalce manj trda, saj ju spremlja bolečina, ki bi rada bila ozdravljena, ter želja po intelektualnem razčiščevanju. Razočarani ali jezni ateist se hoče z oznanjevalčevo vero bojevati. Hoče obračun in zmago. Tudi politično zmago, da se razumemo. 

Na Slovenskem je tovrstnih ateistov na pretek. Tukajšnji kristjani si zato lahko privoščimo zarotniški nasmešek. Kjer je dim, je ogenj. Kjer je alergija, je Alergen.


* To besedilo je bilo najprej objavljeno kot uvodnik v tedniku Družina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar