torek, 15. januar 2013

Galicija, kaj bo pa danes na mizi?


V Galiciji sem preživel 19 dni. Ker je to dežela ribičev in gojiteljev školjk ter z izrazito morsko kuhinjo, sem sproti beležil, kaj je bilo na mizi. Malo sem povprašal kuharice, malo pogledal na ribje tržnice, malo na internet in nastal je tale gastronomski dnevnik. Vključuje le tisto, ker so v 19 dneh pač postavili predme. Pod slikicami so španska imena živali.


camarón / langostino
kozica - pogosto kot samostojna predjed ali na vrhu paelle...

gamba pelada china
manjša kozica - daje se v solate, juhe,...


 
centolla
rakovica - členke sesamo, k vsebini trupa damo kakšno omako;
da jo lahko dobro razdremo in postrgamo, imamo na mizi poseben nožek;
je draga (okrog 50 evrov kila) in jo jedo le za praznike, npr. silvestrska večerja :)

pulpo
hobotnica - v Galiciji pogosto na mizi tudi zato, ker je v morju za razliko
od kakšnih drugih vrst ne primanjkuje; kot skupna jed na piknikih in ljudskih slavjih;
najbolj klasična galicijska priprava: kuhani krompir, olivno olje, nekaj začimb in sol;
porcija galicijske hobotnice v gostilni pride okrog 10 evrov.

choco
sipa, mehko belo meso

calamar
ligenj - na tržnici je nekoliko dražji
od hobotnice in sipe; ko poskusiš, veš za kaj: ima svojski okus, ki ga zmrznjeni lignji,
ki jih Slovenci kupujemo po veleblagovnica in jemo v restavracijah, enostavno nimajo;
kot da gre za drugo žival...



raya
skat raža - malo kiselkasto meso, dolga rebra, čuden občutek, kdor ga je prvič...




lenguado
morski list - med dražjimi ribami na tržnici ("poceni" ribe za vsakodnevno prehrano so okrog 5 evrov na kilo, "drage" se razumejo tiste nad 20 evrov na kilo); na mizi za velike praznike


platija
podobno m. listu, nekoliko bolj "navadnega" okusa


rapante
manjši od m. lista, precej okusen; v Galiciji ga pripravljajo z domačim belim vinom,
podobno kot prejšnja dva primerka izredno "čudnega obraza", 
kot da je kak ribič po nesreči stopinl nanj in ga sploščil in spačil,..

jurel
šnjur - klasična riba; peče se v pečici


merluza
oslič - verjetno najbolj pogosta riba na mizi v Galiciji; sto in en način;



fanega
majhna svetlopolta riba


japuta
grboglavka - dobra riba; živi menda tudi v Jadranu;
na severu Španije jo pripravijo v jabolčniku


dorado
orada - poznamo jo iz slovenskih ribjih restavracij


maragota
riba različnih barv, spada v srednji kakovostni razred, primerna za pečenje


bonito
vrsta tune - suho meso, ki ga je potrebno zaliti ali z oljem ali z omako,..


mejillón
Galicija je znana po gojenju te školjke;
kuhajo jo na pari.



zamburiña
manjša in bolj poceni od bolj znane školjke "vieira";
prodajajo jih po velikostnih razredih;
najmanjše lahko pridejo 7 evrov na kilo, največje 15...

Ni komentarjev:

Objavite komentar